Zidentyfikowano kolejne kancerogeny
6 października 2014, 11:35Do listy kancerogenów prowadzonej przez amerykański Departament Zdrowia dodano cztery nowe substancje. To związki chemiczne używane w przemyśle.
Utrata węchu zapowiedzią śmierci
2 października 2014, 05:47U osób starszych znaczny spadek czułości węchu jest silnym prognostykiem... zgonu w ciągu najbliższych 5 lat. Z najnowszego numeru PLOS ONE dowiadujemy się, że 39% starszych osób, które nie przeszły prostego testu na czułość węchu zmarło w ciągu 5 lat od wykonania testu
Wąglik pomoże w walce z nowotworami?
25 września 2014, 11:29Wywołująca wąglika bakteria Bacillus anthracis bardzo efektywnie wstrzykuje toksyczne białka do wnętrza komórek. Naukowcy z MIT-u postanowili wykorzystać tę jej właściwość do dostarczania leków przeciwnowotworowych. Laseczka wąglika to profesjonalista w dziedzinie dostarczania dużych enzymów do komórek. Zastanawialiśmy się, czy możemy unieszkodliwić toksynę wąglika i wykorzystać ją do dostarczania leków - mówi profesor Bradley Pentelute
Uczulające prażenie
22 września 2014, 11:13Prażone orzechy ziemne uczulają z większym prawdopodobieństwem niż surowe fistaszki.
Ćwiczenia zwiększają wpływ chemioterapii na guza
19 września 2014, 11:43Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii prowadzili badania na mysim modelu czerniaka. Odkryli, że połączenie ćwiczeń z chemioterapią zmniejsza guzy w większym stopniu niż sama chemioterapia.
Przez dekadę obwód pasa Amerykanów wzrósł o 3 cm
17 września 2014, 09:28Między 1999 a 2012 r. obwód pasa przeciętnego Amerykanina w wieku ponad 20 lat wzrósł o ok. 3 cm. Stało się tak, choć wcześniejsze badania Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (US Centers for Disease Control and Prevention; CDC), które opierały się na tej samej bazie danych, wykazały, że w latach 2003-2012 wskaźniki otyłości definiowanej za pomocą wskaźnika masy ciała (BMI) nie zmieniły się w znaczącym stopniu.
W kwaśnych wodach rekiny unikają zapachu pożywienia
10 września 2014, 11:22W kwaśnych wodach rekiny unikają zapachu pożywienia, a zakwaszenie wód rośnie przez zwiększenie ilości CO2 w atmosferze.
W niektórych brazylijskich czekoladach wykryto ołów i kadm
5 września 2014, 06:45Po zbadaniu kupionych w Brazylii czekolad zespół Solange Cadore stwierdził, że występują w nich potencjalnie szkodliwe dla zdrowia ołów i kadm. Ich stężenie korelowało z zawartością kakao w produkcie.
Pies pasterski opiera się na 2 zasadach
27 sierpnia 2014, 09:28Zachowanie psów pasterskich można wyjaśnić za pomocą 2 prostych reguł. Pies uczy się, co zrobić, by owce zbiły się w stadzie w grupę, a gdy już się tak stanie, przepędza je do przodu.
Arapaima wyginęła na wielu amazońskich łowiskach
14 sierpnia 2014, 12:08Jedna z największych słodkowodnych ryb świata arapaima miejscami wyginęła wskutek nadmiernego odławiania. Zespół, którego pracami kierowali naukowcy z Virginia Tech, doniósł, że nie znaleziono jej w 8 z 41 badanych społeczności.